Çocuk Kitapları

Binbir Bilim
Teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği bir zamanda yaşıyoruz. Ancak bilimin sırlarından uzak durmayanlar çağın gerisinde kalmamayı başaracaklar. Bunun yolu gençlerin bilimle erken yaşlarda tanışmasından geçiyor. Toprak Işık otuz yıla yakın bir süredir hem yazarlık hem de mühendislik yapıyor. Kendi hayatında iki mesleği buluşturmaktan aldığı keyfi yazdıklarına da yansıtıyor; yıllardır öğrenmenin ve eğlenmenin bir arada yapılabileceğini gösteriyor.
Elinizdeki kitap, size uçakların nasıl uçtuğundan akıllı ilaçların ardındaki mantığa kadar pek çok bilimsel gerçeği açıklıyor. Toprak Işık, Binbir Bilim’de yirmi birinci yüzyıl bilim ve teknolojisinin en karmaşık konularını alabildiğine basitleştirirken, herkesin eğlenerek okuyacağı bir öykü de anlatıyor. Eğlenmeyi ve öğrenmeyi seviyorsanız bu kitap tam size göre!

Uzayda Bir Mahalle
Uzaylıların İnegöl'deki bir mahallede ne işi olabilir?
Bilimi edebiyatla buluşturan kitaplarıyla yüz binlerce çocuğa ulaşan Topak Işık, Uzayda Bir Mahalle ile bu kez fiziğe yöneliyor, okurları bilimin ilginç sokaklarında keşiflerle dolu bir gezintiye çıkarıyor
Dalga teorisi ve kuantum fiziği gibi yetişkinler için bile karmaşık sayılabilecek konuları, günlük hayatla ilişkilendirip çocukların dünyasına yakınlaştıran yazar, modern bilimin “hap şeklinde” öğrenilmesini sağlayacak noktalara temas ediyor.
Derin bilimsel teori ve bilgilerin, mizahın ve eğlenceli tanımların gücüyle nasıl çok daha anlaşılır kılınabileceğini gösteren eser; okurun bilime karşı istemsizce geliştirdiği önyargılı tutuma ve dolaylı olarak zihninde beliren soru işaretlerine de açıklık getiriyor.
Toprak Işık'ın çocukluk anılarından beslenen Uzayda Bir Mahalle, Bursa'nın İnegöl ilçesinde geçen hikâyesini üç ortaokul öğrencisinin okul maceraları ve kıyasıya giriştikleri ödev rekabeti üstüne şekillendiriyor. Kara delikleri, cüce yıldızların sırrını, paralel evrenleri ve sicim teorisinin ardında yatan gizleri keşfe çağırıyor. Ayrıca, bizleri ne yerse yesin bir türlü kilo alamayan Edip abi, Uzakdoğu savunma sanatlarına gönül veren Ali abi ve uzaylıların dünyayı ziyaret ettiklerine kesin gözüyle bakan Hanife abla gibi tuhaf ama son derece ilginç mahalle sakinleriyle tanıştırıyor. Kitaba konu olan bilimsel açıklamalar okurun ufkunu açarken, arka planda yaşanan matrak olaylar ise yüzlerde tatlı bir tebessüm bırakıyor.
Yirmi birinci yüzyıl fiziğine yönelik harika bir beyin jimnastiği fırsatı da sunan Uzayda Bir Mahalle, önemli bir ayrıntıyı vurguluyor:
Bilimin, önüne çıkan sınırları büyük keşiflerle aşmak gibi güzel bir huyu vardır...

Ayılar Neden Kravat Takar?
Şimdi yavaşça arkamıza yaslanalım ve tüm insanların doğruyu yanlışı ayırt edebildiği, iyinin ve kötünün farkına varabildiği, kimsenin kimseyi kandıramadığı bir dünyada yaşadığımızı hayal edelim. Zor mu? Hayır değil. Eleştirel okuma ve eleştirel düşünme ile bunu gerçekleştirmek mümkün.
Yapmamız gereken tek şey var: Beynimizi kullanmak. Üstelik beynimiz benzin de yakmıyor; çalıştırması bedava. Ancak beyni kullanmak “Tamam” deyince birdenbire olmuyor, nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekiyor. İşte eleştirel okuma ve eleştirel düşünme bunu yapmak anlamına geliyor.
Herkes eleştirel okusun-düşünsün, gerçekler ayan beyan ortada olsun; bak sen o zaman gör bu gezegeni.

Bu Robotlar Çok Akıllı
Akıllı makineler hayatımızı kökten değiştirerek bizi yeni bir döneme taşıyabilir. Bu heyecan verici olasılığı, yapay zekâ teknolojilerine kısaca bakarak değerlendiren bu kitap, bir yandan yapay zekânın gizemli derinliklerindeki bilinmezleri aydınlatırken bir yandan da okurlarının önüne yepyeni sırlar koyuyor.
Hayat bize sunulmuş bir armağan. Onu anlamlı kılmanın ve boşa harcamamanın yolu çalışıp üretmekten geçiyor. Önümüzde yapay zekâ teknolojileriyle daha çok karşılaşacağımız uçsuz bucaksız bir gelecek var. Öyleyse tam yol ileri.

Cumhuriyetin İzinde
Hep beraber el ele, cumhuriyetin izinde...
“Cumhuriyet, bir yönetim şekli olarak nasıl ortaya çıkmıştır?” sorusuna yanıt arayan Koray Avcı Çakman ve Toprak Işık'ı tek yürekte buluşturan Cumhuriyetin İzinde, Antik Roma'dan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna uzanan süreçte, toplumların “daha iyi bir yönetim” arayışının izini sürüyor.
Tarihî bilgileri paylaşırken kurgusuna eklediği efsane ve fabllarla özgün bir anlatım sergileyen bu ufuk açıcı kitap, okurlarına yönelttiği ucu açık sorularla, sorgulama ve araştırma isteği uyandırıyor.
Cumhuriyetin İzinde, Anadolu topraklarının cumhuriyetle buluşma hikâyesini hak ettiği değere yaraşır biçimde ele alırken; Türkiye Cumhuriyeti'ni bize armağan edenleri bir kez daha saygı, minnet ve şükran duygularıyla anmamıza vesile oluyor.
Bir yönetim biçimi olarak cumhuriyetin köklerine inip adım adım seyir defterini tutan Koray Avcı Çakman ve Toprak Işık, kâh tarihe iz bırakanların kâh masalların büyülü dünyasında arzıendam edenlerin yolunu ışıtıyor. Antik Roma'dan demir alıp; Eski Yunan'a dümen kırıyor. Magna Carta'nın önemini anlatmak için İngiltere'ye yelken açıyor; köleliği göz ardı edenlerin imzaladığı özgürlük bildirgesinin ardında yatanları göstermek üzere Amerika'ya uzanıyor. Fransız Devrimi'nin getirdiği değişim rüzgârlarını ardına alarak, bir dünya liderinin doğuşuna ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna tanıklık ettiriyor...
Cumhuriyetin İzinde bilimi, sanatı ve felsefeyi tarihsel olgularla harmanlayarak yaşadığımız çağın siyasi yapısını ve düşüncesini daha iyi kavramamıza ve evrensel bir bakış açısı geliştirmemize rehberlik ediyor.
Coşkulu anlatımıyla okurunun merakını diri tutmayı başaran kitap, içerdiği bilgileri edebiyatın çeşitli türlerinden faydalanarak aktarmasıyla bu alanda çocuklar için kaleme alınmış tüm çalışmalardan farklılaşıyor.

Kozmik Yumurta
Yapay zekâ, insan zekâsını yakalarsa neler olabilir? Robotlar ne kadar öğrenebilirler? Peki ya hissetmeye başlarlarsa?.. İlkim, Utku ve Orkun zihinlerinde bu sorularla bilgisayarın başına geçtiklerinde, hayatlarının en özel ve en heyecanlı deneyimini yaşayacaklarını bilmiyorlardı. Macera kendine özgü kuralları, daha çok da bilinmezleri olan bir evrende geçiyor; Kozmik Yumurta’da! Üç arkadaş bu bilinmezlerle baş etmek zorundalar. Acaba karşılarına çıkan her engeli aşabilecekler mi? Bunu ancak hem kaslarını hem de beyinlerini ustaca kullanarak yapabilirler. Toprak Işık yine bilimle edebiyatı buluşturmuş, evrenlerin iç içe geçtiği bir öykü anlatırken, deneyerek öğrenmenin cazibesini göstermiş. Baştan sona merak ve heyecanla okunan bir kitap çıkmış ortaya.

Yeni Ufuklar; Teoriden Pratiğe STEAM Eğitimi
Eğitimde dersleri ayrı ayrı öğrenme dönemi sona erdi. Artık STEM var. STEM; science (bilim), technology (teknoloji) engineering (mühendislik) ile mathematics’in (matematik) baş harflerinden oluşuyor ve öğrencilere hepsini birlikte, birbirleriyle ilişkilendirerek öğrenmelisiniz, diyor. Bu alanlara sanat’ın (art) baş harfi de ekleniyor, STEAM ortaya çıkıyor. Tüm bu dallar bir araya geliyor çünkü gelecek iş birliği, her konuda bilgi ve araştırma becerisi istiyor yeni nesillerden. Usta kalem Toprak Işık, Yeni Ufuklar ‘da okurları STEAM’le tanıştırıyor ve geleceği yaratacak nesillere rehberlik ediyor.

Koş Kurtar
Naz ve Kuzey, o yıl yaşamlarının böylesine değişeceğini asla tahmin edemezlerdi. Sen de biliyorsundur; bazen işler yolunda gitmez. Hayat yıkım ekipleriyle yürür üzerine. Tutunduğun dallar hep elinde kalır. Olsun; zorluklar da iyi gelebilir insana. Mücadele etmek yorar belki ama oyunda tutar seni. Umudunu yitirmeyeni hayat taca atamaz. Hele de yanında Naz ve Kuzey’inkiler gibi dostları varsa… Toprak Işık yeni bir romanla okurlarıyla buluşuyor. Yaşamın zorlu sürprizlerine, umuda ve dostluğa dair yeni kapılar aralıyor…

Rüyanda Çözersin
Hayal meraklısı Meriç’in okulla, özellikle de matematikle başı dertte. Soruları anlamıyor, konuları takip edemiyor. Aslında onun gönlünde yatan, bir hayalden diğerine koşmak. Offf! Ama bunu yapamıyor ki; çünkü matematik rüyalarını da ele geçirmiş. Peki Meriç matematikle arasını nasıl düzeltecek? Yoksa rüyalarında mı?!
Usta kalem Toprak Işık, ‘’Rüyanda Çözersin!’’ ile okurlarına büyük bir heyecan ve keyifle okuyacakları harika bir matematik macerası sunuyor.

İşlem Tamam! Elde Var Dört
Matematik mi? Tadından yenmez…
Toprak Işık’ın, matematiğin göründüğünden çok daha keyifli olabileceğini kanıtlayan başvuru serisi “İşlem Tamam”ın dördüncü kitabı.
Mantıktan kalkulusa matematiğin alanları, Eski Mısır’dan Rönesans sonrasına matematiğin tarihsel evrimi gibi matematik bilimine dair pek çok kuramsal ve uygulamalı bilginin sürükleyici bir hikâyeyle buluştuğu, 10 yaş ve üzeri okurlar için eğlenceli bir serüven.
Toprak Işık’ın mizahi anlatımını Doğan Gençsoy’un karikatür esintili resimleriyle buluşturan seri, öğrencilere matematiği sevdirmenin keyifli yollarını sunuyor.
İşlem Tamam 4, En güzel bir şey midir ki bu matematik?” sorusundan yola çıkarak, sonsuzluk hesaplarından sıfıra uzanan matematik evrenindeki irili ufaklı bütün galaksileri sayfalarına taşıyor.
Dünya kazan, okuyan kepçe, büyük matematikçilerin yaşam öyküleriyle süslenmiş eğlenceli mi eğlenceli bir gezintinin rehberliğini üstlenen kitap, çok gezenin mi, çok okuyanın mı daha fazla bildiği tartışmasını gündeme taşıyarak, en çok okuyarak gezenlerin öğreneceğinin de altını çiziyor.
Doğru dille ve yöntemle anlatılan matematiğin, katıksız bir eğlenceye dönüşebileceğini savunan Işık, “İşlem Tamam”da yaşattığı benzersiz matematik deneyimi ile okurları sayıların büyülü dünyasında sihirli bir yolculuğa çıkarıyor.
“Matematiği sevsin ya da sevmesin, sıkıcı bulsun ya da bulmasın tüm çocuklara gönül rahatlığıyla önerebileceğiniz bir eser İşlem Tamam. Öte yandan sıkıcı bulanların, bu düşüncelerini gözden geçirmeleri için güzel bir fırsat olduğu da kesin. Doğan Gençsoy’un güzel çizimleri bu fırsatı daha da çekici hale getiriyor.”

İşlem Tamam! Elde Var Üç
Soru bahane, denklem çözmek şahane!
Toprak Işık’ın, matematiğin göründüğünden çok daha keyifli olabileceğini kanıtlayan “İşlem Tamam” isimli başvuru dizisinin üçüncü kitabı.
Problem çözme, denklemler ve kesirler gibi temel matematik konularının sürükleyici bir hikâyeyle buluştuğu, 10 yaş ve üzeri okurlar için eğlenceli bir serüven.
Toprak Işık’ın mizahi anlatımını Doğan Gençsoy’un karikatür esintili resimleriyle buluşturan “İşlem Tamam” serisi, öğrencilere matematiği sevdirmenin en keyifli yollarından birini sunuyor.
"Matematik dediğin problemsiz olmaz, matematikçi dediğin problem çözmeden duramaz." görüşünden yola çıkan Toprak Işık, "İşlem Tamam" serisinin üçüncü halkasında problem çözmenin eğlenceli yanını gösteriyor.
Yaşamın her alanında matematiğe ihtiyaç duyabileceğimizi anımsatan İşlem Tamam Elde Var 3, soru çözmek için gereken malzemelerden x’li, y’li sorulara, denklemlerden geometriye uzanan bir seçkide, matematiğin omurgasını oluşturan önemli konulara değiniyor.
Doğru dille ve yöntemle anlatılan matematiğin, katıksız bir eğlenceye dönüşebileceğini savunan yazar, “İşlem Tamam”da yarattığı matematik evreni ile okurları sayıların büyülü dünyasında sihirli bir yolculuğa çıkarıyor.

İşlem Tamam! Elde Var İki
Matematik mi? Tadından yenmez!
Toprak Işık’ın, matematiğin göründüğünden çok daha keyifli olabileceğini kanıtlayan “İşlem Tamam” isimli başvuru dizisinin ikinci kitabı.
Kesirler, ondalık sayılar, bölme ve çarpma gibi temel matematik konularının sürükleyici bir hikâyeyle buluştuğu, 10 yaş ve üzeri okurlar için eğlenceli bir serüven.
Toprak Işık’ın mizahi anlatımı ve Doğan Gençsoy’un karikatür esintili resimleriyle etkileşimli bir okuma deneyimi sunan “İşlem Tamam” serisi, içeriğindeki sorularla kitapseverleri beyin fırtınasına davet ediyor.
Yazar Toprak Işık, İşlem Tamam - Elde Var 2 kitabıyla, okurlarını, kendi çocukluğuna götürüyor. Küçük Toprak, her zamanki gibi, arkadaşı Nebi ile birlikte mahalle bakkalı Aga Lil'in dükkânına gitmiş ve muzip bakkalın sayılarla ilgili ilginç sorularına cevap bulmaya çalışıyordur. Yanıtlar soruları kovalarken, Toprak kendini keşiflerle dolu bir matematik yürüyüşünde bulur. Aga Lil'in pazardan aldığı yirmi elmanın kaçta kaçı kimde kalmış ya da kim afiyetle mideye indirmiştir? Düşünceler havada uçuşurken, Aga Ki, Toprak'ın imdadına yetişir ve kitapseverler için heyecan dolu bir matematik macerası başlar.
Doğru dille ve yöntemle anlatılan matematiğin, katıksız bir eğlenceye dönüşebileceğini savunan Toprak Işık, “İşlem Tamam”da yarattığı matematik evreni ile okurları sayıların büyülü dünyasında sihirli bir yolculuğa çıkarıyor.
Matematiği sevsin ya da sevmesin, sıkıcı bulsun ya da bulmasın tüm çocuklara gönül rahatlığıyla önerebileceğiniz bir eser İşlem Tamam.”

İşlem Tamam! Elde Var Bir
“Matematik öğrenmek yeni bir dil öğrenmek gibidir. O dilin güzel hikâyelerine ulaşmak için azıcık ustalaşmak gerekir. Yolun başındaki zahmete katlanırsan matematik sana içindeki güzellikleri cömertçe sunar.”
Matematiği sever misin? Sayılarla dans etmeyi, şekillerle oynamayı? Ya da şöyle yarım sayfa uzunluğundaki bir problemi çözebilmek için aynı soruyu tekrar tekrar okumayı?.. Yanıtın koca bir “Hayır!” ya da ürkek bir “Evet!”se bile emin ol şu anda tanıtımını okuduğun kitap hayatın boyunca çok işine yarayacak. Bu durumda elde var bir…
Uzun yıllardır pek çok okulun okuma listesinde yer alan “Fen Bilimleri” serisinin sevilen yazarı Toprak Işık, seni sayıların karmaşık gibi görünen ama gerçekte hiç de öyle olmayan dünyasıyla tanıştırmak için çok çalıştı, araştırdı ve en sonunda her sayfasında sana matematiğin büyüsünü hissettirebilecek kadar iddialı (gerçekten!) bir kitap kaleme aldı: İşlem Tamam.
Işık, matematiğin sıkıcı olduğunu savunanları önyargılarından kurtarmak adına özenle hazırladığı bu renkli başvuru kitabında, doğru dille ve yöntemle anlatılan matematiğin tadından yenmeyeceğini belirtiyor. Matematiğin sayılardan, işlemlerden ve şekillerden oluşan dilini keşfeden yazar, bunu çocuklarla paylaşabilmek için mizahı kullanarak benzersiz bir anlatım sergiliyor.
Temel matematik konularını belirli bir düzen içerisinde, sohbet tadında

Acaba Ne Olsam? Yazar
Büyüyünce ne olacaksın? Doktor, bilim insanı, yazar? Eğer yaşın henüz küçükse, gönlünden geçen mesleği seçmekte özgürsün demektir. Antropolog, itfaiyeci ya da ip cambazı olabilmen için hiçbir engel yok. Ama eğer lise çağındaysan işin biraz daha zor sayılır. Sonuçta kim hayatı boyunca hiç sevmeyeceği bir işte çalışmak ister ki? Meslek seçimi şakaya gelmez. Unutmamak gerek ki, sevdiği işi yapanlar, hayatları boyunca çalışmış sayılmazlar…
Toprak Işık'ın, çocuklara kılavuzluk etmek amacıyla hazırladığı "Acaba Ne Olsam?" isimli başvuru dizisi, bundan böyle meslek seçimini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor. Serinin ilk dört kitabı Mühendis, Bilim İnsanı, Doktor ve Hukukçu'nun ardından, Toprak Işık dizinin beşinci kitabında, sözcükleriyle bizlere harika dünyalar kuran yazarları ve hayal gücünü konuşturanların mesleği olarak da bilinen yazarlığı mercek altına alıyor.
Yazarlık dedikleri de nedir ki? Daha okulu bile yokken üstelik… Sahi, yazarlığın inceliklerini öğrenebileceğiniz bir kitap var mı bildiğiniz? Artık var! Toprak Işık, uzun araştırmaların ve çalışmaların ardından nihayet yazarlığın kitabını yazmayı başardı! Yazarlar ne yazarlar, nasıl yazarlar? Doruklardaki usta yazarlar kimler? İyi bir yazar nerede, nasıl yetişir? Yazarlar geçimlerini hangi yolla sağlar? Yazarlık mesleği ile yakın ilişkide olan bilimler neler? Kısacası bir yazarın (ya da yazar adayının) yazarlık evreniyle ilgili merak ettiği her şey bu kitapta!
"Acaba Ne Olsam?", meslek seçimine karar verme aşamasındaki okurların ellerinden bırakmak istemeyecekleri, mizahi öğelerle bezeli, edebiyat tadında keyifli bir başvuru dizisi…

Acaba Ne Olsam? Hukukçu
Büyüyünce ne olacaksın? Doktor, bilim insanı, yazar? Eğer yaşın henüz küçükse, gönlünden geçen mesleği seçmekte özgürsün demektir. Antropolog, itfaiyeci ya da ip cambazı olabilmen için hiçbir engel yok. Ama eğer lise çağındaysan işin biraz daha zor sayılır. Sonuçta kim hayatı boyunca hiç sevmeyeceği bir işte çalışmak ister ki?
Meslek seçimi şakaya gelmez. Unutmamak gerek ki, sevdiği işi yapanlar, hayatları boyunca çalışmış sayılmazlar…
Toprak Işık’ın, çocuklara kılavuzluk etmek amacıyla hazırladığı “Acaba Ne Olsam?” isimli başvuru dizisi, bundan böyle meslek seçimini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor. Serinin ilk dört kitabı Mühendis, Bilim İnsanı, Doktor ve Hukukçu'nun ardından, Toprak Işık dizinin beşinci kitabında, sözcükleriyle bizlere harika dünyalar kuran yazarları ve hayal gücünü konuşturanların mesleği olarak da bilinen yazarlığı mercek altına alıyor.
Yazarlık dedikleri de nedir ki? Daha okulu bile yokken üstelik… Sahi, yazarlığın inceliklerini öğrenebileceğiniz bir kitap var mı bildiğiniz? Artık var! Toprak Işık, uzun araştırmaların ve çalışmaların ardından nihayet yazarlığın kitabını yazmayı başardı! Yazarlar ne yazarlar, nasıl yazarlar? Doruklardaki usta yazarlar kimler? İyi bir yazar nerede, nasıl yetişir? Yazarlar geçimlerini hangi yolla sağlar? Yazarlık mesleği ile yakın ilişkide olan bilimler neler? Kısacası bir yazarın (ya da yazar adayının) yazarlık evreniyle ilgili merak ettiği her şey bu kitapta!
“Acaba Ne Olsam?”, meslek seçimine karar verme aşamasındaki okurların ellerinden bırakmak istemeyecekleri, mizahi öğelerle bezeli, edebiyat tadında keyifli bir başvuru dizisi…

Acaba Ne Olsam? Doktor
Büyüyünce ne olacaksın? Doktor, hukukçu, mühendis, bilim insanı? Eğer yaşın henüz küçükse, gönlünden geçen mesleği seçmekte özgürsün demektir. Antropolog, itfaiyeci ya da ip cambazı olabilmen için hiçbir engel yok. Ama eğer lise çağındaysan işin biraz daha zor sayılır. Sonuçta kim hayatı boyunca hiç sevmeyeceği bir işte çalışmak ister ki?
Bir yanda ailen bir yanda öğretmenlerin, üniversite giriş sınavlarından kazandığın puanla "iyi" bir fakülteye kaydolman için elbirliğiyle baskıda bulunuyorlar. Kimse senin hayallerin veya önceliklerinle ilgilenmiyor. Oysa hangi mesleğin sana göre olduğuna bile karar veremedin henüz... Meslek seçimi şakaya gelmez. Unutmamak gerek ki, sevdiği işi yapanlar, hayatları boyunca çalışmış sayılmazlar…
Şimdilik filmi o kadar ileriye sarmaya gerek yok. Toprak Işık’ın, sana kılavuzluk etmek için özenle hazırladığı “Acaba Ne Olsam?” isimli başvuru dizisi, meslek seçiminde işini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor. Serinin ilk iki kitabı Mühendis ve Bilim İnsanı'ndan sonra, Toprak Işık yıldızı hiç sönmeyen iki önemli mesleği daha mercek altına alıyor: Doktor ve Hukukçu.
Çetin ceviz bir hukukçu ya da kendini tıbba ve insanlara adamış bir doktor olmaya karar verdin. Peki, hangi koşullarda çalışacağını hiç düşündün mü? Kim bilir, belki gecelerce evine gidemeyecek ya da günlerce duruşmadan duruşmaya koşmak zorunda kalacaksın… Gönlünde yatan mesleğin tarihsel gelişimi üzerine şimdiye dek herhangi bir araştırma yapmış mıydın? Üniversiteyi bitirdikten sonra nerelerde iş bulabilirsin? Seçmeyi düşündüğün mesleğin dalları var mı? Örnek alman gereken meslek erbapları kimler? Emin ol bir mesleği seçmek o mesleği layıkıyla yapabilmekten bile zor olabilir. İşte tam da bu noktada mühendis, yazar Toprak Işık imdadına yetişiyor...
“Acaba Ne Olsam?”, meslek seçimine karar verme aşamasındaki okurların ellerinden bırakmak istemeyecekleri, mizahi öğelerle bezeli, edebiyat tadında keyifli bir başvuru dizisi…

Acaba Ne Olsam? Bilim İnsanı
Büyüyünce ne olacaksın? Doktor, mühendis, avukat, öğretmen? Eğer yaşın henüz küçükse, gönlünden geçen mesleği seçmekte özgürsün demektir. Antropolog, itfaiyeci ya da ip cambazı olabilmen için hiçbir engel yok. Ama eğer lise çağındaysan işin biraz daha zor sayılır. Sonuçta kim hayatı boyunca hiç sevmeyeceği bir işte çalışmak ister ki?
Bir yanda ailen bir yanda öğretmenlerin, üniversite giriş sınavlarından kazandığın puanla "iyi" bir fakülteye kaydolman için elbirliğiyle baskıda bulunuyorlar. Kimse senin hayallerin veya önceliklerinle ilgilenmiyor. Oysa hangi mesleğin sana göre olduğuna bile karar veremedin henüz... Meslek seçimi şakaya gelmez. Unutmamak gerek ki, sevdiği işi yapanlar, hayatları boyunca çalışmış sayılmazlar…
Şimdilik filmi o kadar ileriye sarmaya gerek yok. Toprak Işık’ın, sana kılavuzluk etmek için özenle hazırladığı “Acaba Ne Olsam?” isimli başvuru dizisi, meslek seçiminde işini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor. Serinin ilk iki kitabı yıldızı hiç sönmeyen iki önemli mesleği mercek altına alıyor: Mühendis ve Bilim İnsanı.
Afili bir mühendis ya da kendini ilime adamış bir bilim insanı olmaya karar verdin. Peki, hangi koşullarda çalışacağını hiç düşündün mü? Kim bilir belki gecelerce evine gidemeyecek ya da günlerce aynı işi tekrar etmek zorunda kalacaksın… Gönlünde yatan mesleğin tarihsel gelişimi üzerine şimdiye dek herhangi bir araştırma yapmış mıydın? Üniversiteyi bitirdikten sonra nerelerde iş bulabilirsin? Seçmeyi düşündüğün mesleğin dalları var mı? Örnek alman gereken meslek erbapları kimler? Emin ol bir mesleği seçmek o mesleği layıkıyla yapabilmekten bile zor olabilir. İşte tam da bu noktada mühendis, yazar Toprak Işık imdadına yetişiyor...
“Acaba Ne Olsam?”, meslek seçimine karar verme aşamasındaki okurların ellerinden bırakmak istemeyecekleri, mizahi öğelerle bezeli, edebiyat tadında keyifli bir başvuru dizisi…

Acaba Ne Olsam? Mühendis
Büyüyünce ne olacaksın? Doktor, mühendis, avukat, öğretmen? Eğer yaşın henüz küçükse, gönlünden geçen mesleği seçmekte özgürsün demektir. Antropolog, itfaiyeci ya da ip cambazı olabilmen için hiçbir engel yok. Ama eğer lise çağındaysan işin biraz daha zor sayılır. Sonuçta kim hayatı boyunca hiç sevmeyeceği bir işte çalışmak ister ki?
Bir yanda ailen bir yanda öğretmenlerin, üniversite giriş sınavlarından kazandığın puanla "iyi" bir fakülteye kaydolman için elbirliğiyle baskıda bulunuyorlar. Kimse senin hayallerin veya önceliklerinle ilgilenmiyor. Oysa hangi mesleğin sana göre olduğuna bile karar veremedin henüz... Meslek seçimi şakaya gelmez. Unutmamak gerek ki, sevdiği işi yapanlar, hayatları boyunca çalışmış sayılmazlar…
Şimdilik filmi o kadar ileriye sarmaya gerek yok. Toprak Işık'ın, sana kılavuzluk etmek için özenle hazırladığı "Acaba Ne Olsam?" isimli başvuru dizisi, meslek seçiminde işini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor. Serinin ilk iki kitabı yıldızı hiç sönmeyen iki önemli mesleği mercek altına alıyor: Mühendis ve Bilim İnsanı.
Afili bir mühendis ya da kendini ilime adamış bir bilim insanı olmaya karar verdin. Peki, hangi koşullarda çalışacağını hiç düşündün mü? Kim bilir belki gecelerce evine gidemeyecek ya da günlerce aynı işi tekrar etmek zorunda kalacaksın… Gönlünde yatan mesleğin tarihsel gelişimi üzerine şimdiye dek herhangi bir araştırma yapmış mıydın? Üniversiteyi bitirdikten sonra nerelerde iş bulabilirsin? Seçmeyi düşündüğün mesleğin dalları var mı? Örnek alman gereken meslek erbapları kimler? Emin ol bir mesleği seçmek o mesleği layıkıyla yapabilmekten bile zor olabilir. İşte tam da bu noktada mühendis, yazar Toprak Işık imdadına yetişiyor...
"Acaba Ne Olsam?", meslek seçimine karar verme aşamasındaki okurların ellerinden bırakmak istemeyecekleri, mizahi öğelerle bezeli, edebiyat tadında keyifli bir başvuru dizisi...

Nine Bizi Kurtarsana!
Roman okurken fen bilimleri dersine çalışmak ister misiniz? Hem de hiç sıkılmadan! Ya da fen bilimlerine çalışırken aynı anda heyecanlı bir roman okumak?. Çocuk edebiyatımızın en özgün projesi, bilgiyi olay örgüsünün doğal akışına sindirerek, sunmayı başaran Fen ve Teknoloji Serisi, "Dünya ve Evren" konusunu işleyen dördüncü ve son kitabı "Nine Bizi Kurtarsana" ile tamamlanıyor. İnsanoğlunun ezeli ihtirası hükmetme ve özgürlüğü koruma mücadelesi üzerine merak ve heyecan dolu bir macera. Öykü, roman ve deneme çalışmalarıyla üretken yazarlarımızdan Toprak Işık, mizahi dörtlüklerle renklendirdiği yeni kitabıyla benzersiz bir okuma deneyimi yaşatıyor.

Anne Beni Geri Getir
Zamanla ve mekânla oynamak...
Bilim sonunda zamanın sırrını da çözüyor. Bir odaya girip saatlerce kalıyorsunuz. Dışarıya çıktığınızda ise sadece beş on saniye geçtiğini görüyorsunuz. Böyle bir bilimsel gelişmenin ardından elbette ki hayat eskisi gibi akmayacaktır. Alışıldığı biçimde insanoğlu biliminin önüne tuttuğu ışıkla ilerlemek yerine hırsının emirlerine uyuyor. Kontrol edemeyeceği kadar fazlasını isteyip geri dönüşü olanaksız bir kazaya neden oluyor. Aybeniz ve Kartal zaman dondurma odasında iken onları dünyadaki zamandan ayıran duvarlar yıkılıyor. Nasıl geri döneceklerini bilmedikleri bir başka evrende Garget diye minik bir gezegene düşüyorlar.
Garget'te hayat Dünya'dakinin çok daha gerisinde ama orada yaşamanın en büyük zorluğu teknolojinin yeterince ilerlememiş olması değil. Halkını hiç de adil biçimde yönetmeyen Ateşbaş adlı bir hükümdarın egemenliğinde Garget. Ağır vergiler altında yaşamaya çalışan aç ve sefil insanlar bıçağın kemiğe dayandığı yerdeler. İsyanlarının önünde ise aşılması güç bir engel var: Ateşbaş'ın kılıçlar ve mızraklarla silahlanmış sayısız askerden oluşan ordusu...
Dünya'da iken hep hayatının monotonluğundan yakınan Kartal, bir ömre yetecek heyecanın kucağında buluyor kendini. Anne babası gibi bilim insanı olmak isteyen Aybeniz ise bir başka gezegenin bilim serüveninde olağanüstü bir rol oynuyor. Öte yandan Dünya'ya nasıl dönecekleri konusunda en küçük bir fikirlerinin olmaması Garget'i içinden çıkamayacakları bir kapana dönüştürüyor. Onları kayboldukları zaman ve mekânda bulabilecek sadece iki insan var: Aybeniz'in fizikçi olan babası ve mühendis olan annesi… Bu iki insan tüm yeteneklerini bu uğurda kullanırken zaman karşısında hayatlarının en önemli sınavını vermek zorundalar. Dünya'da bir gün Aybeniz ve Kartal'ın gittikleri gezegende on binlerce gün demek. Onlara ulaşmaları, Dünya zaman ölçeğinde günlerce sürerse Aybeniz ve Kartal ömürlerini bir başka evrende tamamlamış olacaklar. Yalnız değil ama kendi ailelerinden ve içine doğdukları dünyadan tarifsiz biçimde uzakta...
Anne Beni Geri Getir, sıra dışı konusu ama çok tanıdık karakterleriyle her yaştan okurun keyif alacağı, zaman ve mekân ekseninde fantastik olayların yaşandığı, heyecan dolu bir edebiyat şöleni sunuyor sizlere.

Baba Beni Anlasana
Doğa ya dost bir yaşam mümkün olabilir mi?
Toprak Işık'ın büyük beğeni toplayan "Fen ve Teknoloji" dizisinin ikinci kitabı Baba Beni Anlasana, madde ve değişim konuları üzerine ilham verici bir direniş hikâyesi anlatıyor genç okurlarına...
Yıl boyunca okula gitmek yetmezmiş gibi, bir de yaz tatili süresince dershaneye gitmek... Olacak şey değil! Ceren, uzun ve yorucu geçen bir eğitim-öğretim yılının getirdiği ruh haliyle hayatında bir takım değişiklikler yapmakta kararlı gibi görünüyor. Peki, ama nasıl?.. Ceren, çareyi kendi gibi isyankâr ruhlu babaannesi Kimya Nine'nin yanına kaçmakta buluyor. Kimya Nine emekli bir profesör. Bizimora adında, ekolojik bir köyde yaşıyor. Yıllar boyunca şehir hayatının getirdiği olumsuzluklardan bunalarak hem ruhsal hem de bedensel bir yeniden doğuş ihtiyacı hisseden Kimya Nine, bu köyde uzun zamandır düşünü kurduğu doğal yaşamın temellerini atıyor. Ceren'i böyle bir adım atmaya yüreklendiren asıl şey ise babaannesinin yıllar önce şehir hayatına karşı sergilediği bu başkaldırış ve girişimci ruh oluyor...
Ceren, telaşlı babası Keşif Bey ve duygusal annesi Arzu Hanım'ın tüm ısrarlarına rağmen geri dönmüyor ve bir yolunu bulup Kimya Nine'nin yanında kalmayı başarıyor. Bizimora'da hayat şehirdekinden çok daha güzel, çok daha mutlu geçiyor. Ama tahmin edileceği üzere, şehrin hemen yanıbaşındaki böylesi bir doğal güzellik yüksek medeniyetin gözüne battıkça batıyor... Plan hazır: Bizimora'yı yıkıp yerine rant elde edilecek yüksek konutlu bir site projesi hayata geçirmek.
Peki, on yıl boyunca dişiyle tırnağıyla, hiç dur durak bilmeden Bizimora'yı güzelleştirmek için çırpınıp duran Kimya Nine, böyle bir şeye müsaade eder mi dersiniz? Tabii ki hayır! Pes etmek yok! İdealist Kimya Nine'nin idealist torunu Ceren, Başkan'ın oğlu Doruk ve köyün iki sakini Nuh ile eşi Zeynep'i de yanına alarak akıllara durgunluk verecek bir direniş sergiliyor. Üstelik karşılarına çıkan pek çok tatsız tesadüfe rağmen...
Çoğunluğu çocuklardan oluşan bir avuç insan topluluğunun gösterdiği bu büyük dayanışma ve mücadele, hayatta karşımıza ne çıkara çıksın umudumuzu asla yitirmememiz gerektiğini bize bir kez daha anımsatıyor. Baba Beni Anlasana, doğa ile dost bir yaşamın mümkün olabilirliğini sorgularken, aynı zamanda böyle bir yaşam biçiminin kaçınılmaz olduğunu da vurgulamaktan geri kalmıyor...
Toprak Işık'ın büyük bir titizlikle, 4. 5. ve 6. sınıf fen ve teknoloji ders konularını roman kurgusu içerisinde sunduğu bu keyifli dizi, türünün en iyi örneklerinden biri olarak selamlıyor okurlarını.

Baban Okulun En Çalışkanı
Babam ben olursa...
Fen ve teknoloji dersi hiç bu kadar zevkli bir şekilde anlatılmamıştı!.. Toprak Işık, ilköğretim 4. 5. 6. sınıf fen ve teknoloji müfredatında işlenen konuları roman kurgusu içerisinde sunduğu "Fen ve Teknoloji" serisinin "Canlılar ve Hayat" konularını içeren ilk kitabıyla, çocuklara daha önce hiç karşılamadıkları benzersiz bir öğrenme deneyimi vadediyor.

Çiftçi Karıncalar Köleci Karıncalara Karşı
Çağdaş Türk edebiyatının genç ustalarından Toprak Işık, büyük beğeniyle karşılanan "Adından Belli Kuşlar Köyü" ve "Büyüyen Çocuk" kitaplarının ardından üçüncü kez genç okurlarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor. Karıncaları herkes çalışkan hayvanlar olarak tanır. Peki, aralarında hiç çalışmayan kolonilerin de var olduğunu söylesek tepkiniz ne olur? Toprak Işıkın, hayal gücünü bilimsel gerçeklerle harmanlayarak kurguladığı yeni romanı "Çiftçi Karıncalar Köleci Karıncalara Karşı", okurlarını hayrete düşürecek pek çok ilginç bilgi barındırıyor. Genç yazar bu çalışmasıyla bizleri karıncaların dünyalarında olağanüstü bir yolculuğa çıkarıyor. Üstelik onlar hakkında hiç ama hiç bilmediğimiz gerçekler sunarak…

Büyüyen Çocuk
Geçtiğimiz bahar aylarında yayımlanan 'Adından Belli Kuşlar Köyü' adlı romanıyla yetişkin okurlarından sonra gençlerin de kalbini fethetmeyi başaran Toprak Işık, merakla beklenen ikinci çocuk kitabıyla okurlarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor. Toplamda sekiz öykünün yer aldığı kitabın kahramanları yine çocuklar…
'Büyüyen Çocuk', büyüme sürecine farklı boyutlardan yaklaşarak, büyümenin çocuklar üzerindeki 'sancılı' etkilerini yer yer mizah, yer yerse duygu yüklü bir üslupla aktarmış. Büyümekten korktuğu için hiç konuşmayan Can kendini neden bir sincap gibi hissediyor?, 9 yaşına yeni giren Cem'in banyoda deniz yapma hayali gerçek olabilir mi?, Deli Etem elinde baltayla armut ağacının yanı başında Okan'ı niçin kovaladı?, Profesör olmasına yirmi yedi yıl kalan Sarp, okulun kavgacı çocuğu Teoman'ın hayatını nasıl kurtardı?, Yağmur'un doğum günü keki neden bir türlü kabarmadı?, bir türlü doymak bilmeyen Vedat'a sınıf arkadaşları nasıl bir oyun oynadı?, köylü Okan'la şehirli Erdem'in hazırladığı uçurtma, uzaya giden ilk uçurtma olabilmeyi başardı mı?, Özge'yi etkilemeye çalışan Mert, nasıl bir yalana başvurdu?
Çocukların empati kurma yetilerini kullanarak büyük keyifle okuyacakları, kendilerinden bir şeyler bulacakları 'Büyüyen Çocuk', ebeveynler içinse çocuklarının büyüme sürecini anlayabilmeleri için yol gösterici, aydınlatıcı bir pusula görevi görüyor. Kitapta yer alan sekiz öykünün yedisinin kahramanının da erkek çocuklardan oluşması kuşkusuz bir tesadüf değil. Toprak Işık, Can'ın, Cem'in, Sarp'ın ve diğerlerinin büyüme öykülerini anlatırken, aslında bizleri kendi çocukluğuna doğru bir yolculuğa götürdüğünün de ipuçlarını veriyor...

Adından Belli Kuşlar Köyü
Toprak Işık'tan Kuşlar Köyü'ne doğru macera dolu bir serüven... Herkesin 'adından belli olduğu bir kuşlar köyü' düşünün: Aşağı Dünya'da Meraklıkanat, Endişelikanat, Kuralcıkanat, Hanımninekanat, Bülbülkanat, Maceracıkanat ve daha nicelerinin yaşadığı, hiçbir tren, otobüs ya da uçağın uğramadığı ilginç bir yer... Bir gün, Yağızlar Köyü'nde yaşayan yedi afacanının yolu hiç istemeden bu köye düşer. Yaramazlar, nasıl gittiklerini bilmedikleri bu yerden nasıl döneceklerini de bilemezler haliyle... Ve kendi dünyalarına dönebilmek için Gezgin Karga'nın ve Masalcı Peri'nin peşine düşerler...

Kime Göre Neye Göre?
Toprak Işık’ın Kime Göre, Neye Göre?’sini okuduktan sonra, görelilik teoremi de hikâyeymiş diyeceksiniz!
İlk gençlik dönemi arifesindeki Beril, sıkıntılı ruh hali yetmezmiş gibi bir de bir ay sonra bütün okulun huzurunda yapacağı sunuma hazırlanıyor. Seçtiği konu ise oldukça cesur:
Einstein’ın görelilik teoremleri!
Evet, yanlış okumadınız. Hani şu hız, sürat, ivme ile ilgili olan meşhur fizik kuramı.
Peki, 13 yaşındaki bir kız çocuğu neden böylesine ilginç(!) bir sunum konusu seçmiş olabilir?
a. İleride fizikçi olmak istediği için,
b. Einstein’a hayran olduğu için,
c. Vereceği konferansla unutulmazlar arasına girebilmek için,
d. Hepsi.
Harbi kişiliğiyle tanınan ve aslında çok da parlak bir öğrenci olmayan Beril’in işi bir hayli zor görünüyor. Üstelik internet kazan o kepçe, araştırma yapıp günlerce çalışması gerekiyor. Ama o kararlı. Ve aklında tek bir şey var: Kimse hatta Einstein bile, görelilik teoremiyle ilgili anlatacaklarıyla kendisi kadar ilgi çekemez!
Popüler bilim konularını eğlenceli ve sürükleyici hikâyelerle buluşturma konusundaki yeteneğiyle tanınan Toprak Işık, araştırmacı yazar kişiliğini şimdi de zamanın ve mekânın bilimsel tuhaflıkları üzerine konuşturuyor. Bilimle hiç alakası olmayan bir çocuğun adım adım bilime yakınlaşmasını, üstüne üstlük bir de duygu evrenindeki çok güçlü bir kara delikle yüzleşip hesaplaşmasını sağlayan Işık, usta bir manevra ile Beril’in, kolay yoldan ve hiç unutamayacağı biçimde, özel ve genel görelilik teoremlerini öğrenmesini başarıyor.
Kime Göre, Neye Göre?, görelilik teoremini, tam da, ben bunu hayatta anlamam, diyenlerin yüreğine su serpecek kadar eğlenceli ve basit bir dille anlatıyor. Unutmayın, Beril anladıysa siz de anlarsınız.
Yoksa siz, nicedir köylerdeki kadınların evrenimizin ortasındaki kara delikten bahsedip durduklarını, geçen seneyse, ışık hızı ve zaman konusunda anlaşamayınca Türkiye Dolmuşçular Odası’nın resmen ikiye ayrıldığını ve iki odanın üyelerinin trafikte karşılaşınca birbirlerine imalı içerikli selektör yaptıklarını duymamış mıydınız?!